Informatii / Contact
+40 - 214.57.53.33 
+40 - 214.57.53.42 

INOX-ul in bucatariile profesionale

INOXUL este un material folosit preponderent in bucatariile profesionale sau in laboratoarele de preparat produse alimentare,carmangerii sau unitati de procesare a carnii si pestelui dar nu numai. Datorita proprietatilor sale este esential pentru o bucatarie noua sau una de ocazie.

Otelul inoxidabil este un aliaj de fier fier cu continut redus de carbon dar cu un continut de crom mai mare sau egal cu 10,5%. Contrar ideilor preconcepute, nichelul nu se regaseste in definitia sa. Otelul inoxidabil este un material comun care are o caracteristica de inoxidabilitate (rezistenta la coroziune ) datorata cromului din compozitia sa chimica si ca sa fim mai precisi datorata oxidului format de acest element chimic la suprafata materialului.

Materialele inoxidabile mai au o caracteristica foarte importanta “Autovindecarea” respectiv daca pe o suprafata apare un contaminant ( rugina de la un obiect din otel comun utilizat,depozite de calcar,impurificare accidental cu clor,etc) acest poate fi indepartat fie chimic fie mecanic  dupa care, daca suprafata este lasata in repaos aceasta se va reface si va capata aceleasi caracteristici ca inainte de aparitia contaminantului.

De ce INOX in bucatariile profesionale ?

Pentru proprietatile sale mecanice : rezistenta la stres,duritate si rezistenta la impact,rezistenta la coroziune si o suprafata inerta care previne imixtiunea altor substante in produsul finit.
Pentru proprietatile sale organoleptice : nu se schimba gustul , culoarea sau mirosul de mancare.Acesta este materialul preferat pentru contactul cu produsele alimentare datorita capacitatii sale de a se curata si dezinfecta si a rezistentei deosebite la caldura

Oteluri inoxidabile utilizate pentru bucatariile profesionale

In constructia echipamentelor necesare intr-o bucatarie profesionala se utilizeaza cu preponderenta  doua calitati( tipuri) de oteluri inoxidabil austenitic si feritic.
Otelul inoxidabil austenitic este mai cunoscut sub numele de otel inoxidabil 18/10,compus din crom 18% si nichel 10%. Acesta poate contine orice adaugari de molibden,titan,niobiu.

Adaugarea de nichel ofera o structura austenitica care sporeste rezistenta la coroziune si imbunatateste calitatile de sudabilitate si maleabilitate ale acestui tip de inox .

Este un slab conducator de caldura si se foloseste in constructia elementelor echipamentelor pentru suprafetele suport ,blaturi de lucru, ,chiuvete(spalatoare),plinte si fronturi de mobilier ,etc

Otelul inoxidabil feritic este un material care are toate caracteristicile de inoxidabilitate respectiv continut de crom mai mare de 10,5% (la fel ca alte oteluri inoxidabile),dar nu contine in compozitia sa chimica elemental nichel fapt ce ii confera proprietati magnetice.

Avand proprietati foarte interesante este folosit realizarea echipamentelor si ustensilelor  in bucatariile  profesionale : expansiunea termica scazuta limiteaza deformarea la temperaturi inalte,conductivitate termica mai buna decat otelurile austenitice,rezistenta la caldura buna. El se gaseste din aceste motive in componenta tuturor cuptoarelor de gatit si a oricaror alte echipamente  de bucatarie ce sunt supuse la o temperatura inalta sau necesita o buna conductivitate a caldurii.

In categoria otelurilor inoxidabile Feritice regasim tipuri de material a caror rezistenta la coroziune este mai buna decat oricare dintre otelurile austenitice.

Sfaturi de curatare

Cea mai simpla metoda de curatare a suprafetelor din otel inoxidabil este prin utilizarea de  detergent sau sapunuri cu un PH cat mai apropiat de neutru si apa.

Iata cateva sfaturi :

Evitati cantitatile mari de detergent si/sau dezinfectanti.

Nu folositi produse de curatare care au in compozitie particule abrazive mari sau puternic agresive.

Substantele pe baza de clor sau care au in compozitie acest element chimic sunt interzise in procesul de curare a suprafetelor din oteluri inoxidabile.Clorul este cel mai mare dusman al inox-ului.Daca totusi in procesul de curatare se foloseste un produs ,detergent,etc care are in compozitie clor va recomandam sa clatiti foarte bine suprafetele curatate cu apa pentru a neutraliza efectele ce pot apare.

Clorul in general poate creea amorse de coroziune(cu aspect de rugina)care se dezvolta pana la distrugerea toatala a suprafetei.
Deci nu folositi inalbitori concentrati si mai ales la cald
Respectati timpul de contact recomandat de producator
Respectati temperatura de curatare recomandata de producator, pentru anumite produse de curatat suprafata de inox trebuie se fie rece.

Pentru zonele costiere sau in constructia iahturilor si altor vase marine se utilizeaza tipuri de material inoxidabile care au in compozitia chimica Titan pentru a mari rezistenta acestora la clor.

Bine de stiut

Nu exista nici o corelatie intre magnetism si coroziune

News flash

În 2023 INOX SA a început o nouă activitate

În 2023 INOX SA a început o nouă activitate de producție în cadrul noului CAEN 2540 - Fabricarea armamentului și muniției (cu exceptia componentelor esențiale ale unei arme si a munitiei)

Citește mai departe...