Informatii / Contact
+40 - 214.57.53.33 
+40 - 214.57.53.42 

Curatarea si intretinerea otelului inoxidabil

De ce trebuie facuta curatarea otelului inoxidabil?

Contrar credintei ca otelul inoxidabil nu rugineste afirm cu tarie ca din contra rugineste foarte usor.

Procesul de coroziune este omniprezent si continuu.Putem recunoaste foarte rapid acest fenomen la otelurile comune datorita oxidului care se formeaza de culoare galben rosiatica pana brun inchis denumit rugina.Astfel de metale se numesc active deoarece fara a se interveni in nici-un fel asupra lor se corodeaza in mediul natural.

Otelurile inoxidabile sunt pasive deoarece au in compozitie si alte elemente.Prin alierea fierului cu elemente de tipul cromului si/sau nichelului atat otelurile din calitatea 300(304,316) cat si cele din calitatea 400(430,444) contin un procent de Crom cuprins intre 12 si 30%.

Oxigenul din atmosfera se combina cu cromul din otelul inoxidabil(procent de crom in aliaj intre 12-30% ) pentru a forma acest film pasiv de oxid de crom, care protejeaza în continuare la coroziune. Orice contaminare a suprafetei cu murdarie, sau alte materiale impiedica acest proces de pasivizare si fixeaza agentii corozivi care actioneaza in timp, reducand treptat protectia anticoroziva a otelului.

Concluzie :Otelurile inoxidabile trebuie sa fie curatate atat din considerente estetice si pentru a pastra rezistenta la coroziune.

Astfel, o forma de curatare de rutina este necesara pentru a pastra aspectul si integritatea suprafetei.

Oteluri inoxidabile sunt usor de curatat prin mai multe metode diferite. Este gresita parerea ca frecventa curatare a suprafetelor din inox, spre deosebire de unele alte materiale,ar deteriora aceste suprafete,practic este imposibil de a "uza" suprafetele din otel inoxidabil prin curatare excesiva. Otelul inoxidabil isi pastreaza proprietatile cel mai bine atunci când este curat - curatenia este esentiala pentru rezistenta maxima la coroziune.

Programul de intretinere al otelurilor inoxidabile

Toate suprafetele expuse din otel inoxidabil ar trebui sa fie sterse cu o cârpa curata si apa calda,folosind un detergent cu un Ph mediu ,în mod frecvent creeandu-se o rutina.

Pentru suprafetele murdare sau cu pete se pot utiliza, pulberi abrazive sau suspensii ale acestora,care nu zgarie suprafetele ,cum ar fi detergentii de uz casnic. Acestea pot fi utilizate cu apa calda, perii moi, bureti sau cârpe curate. Pentru o curatare mai activa o mica cantitate de otet adaugata la aceste pulberi va creste rata de succes.

Periile din otel carbon si impaslitura de otel(de tipul buretilor metalici pentru vase) trebuie evitate, deoarece acestea pot lasa particule încorporate în suprafata, ceea ce va duce in timp la ruginirea suprafetei.

Orice curatare a suprafetelor ar trebui sa fie întotdeauna imediat urmata de clatire, pentru indepartarea urmelor de detergent, cu apa calda si curata apoi stergere completa cu un prosop uscat.

Recomandarea este ca operatiunile (rutina) de curatare de sa se realizeze de cel putin doua ori pe luna pentru obiectele utilizate ocazional si mult mai frecvent în zonele in care pot aparea murdarii grele sau cele cu utilizarea frecventa.

Otelul inoxidabil - Curatare, îngrijire si întretinere

Aspectul atractiv al suprafetelor si de igiena a produselor din otel inoxidabil nu pot fi considerate ca fiind complet fara de întretinere. Toate calitatile si finisajele de suprafata pentru otelurile inoxidabile se pot, în fapt pata, decolora sau acoperi cu un strat aderent de murdarie în timpul utilizarii normale. Pentru a obtine rezistenta maxima la coroziune pe suprafata de otel inoxidabil acestea trebuie sa fie pastrate curate.

Cu conditia ca tipul(calitatea) materialului, si finisarea de suprafata sa fie corect selectate functie de conditiile de mediu, procedeele de fabricatie si instalare au fost corecte si ca programele de curatare sunt efectuate în mod regulat, va fi atinsa o performanta buna si o durata de functionare mai lunga. Frecventa si costul operatiunilor de curatenie pentru otelul inoxidabil este mai mica decât pentru multe alte materiale si acest lucru adesea cântareste in luarea deciziei de accepta costuri mai mari de achizitie.

De ce este necesara întretinerea

Contaminarea de suprafata si formarea de depozite de murdarie sau calcar, sunt factori critici care pot duce la o durata de viata reduse în mod drastic pentru otelurile inoxidabile. Acesti contaminanti pot fi particule minuscule de fier sau rugina din alte oteluri non-inoxidabil utilizate in apropiere sau lasate pe suprafata si neîndepartate ulterior. In utilizarea in conditii industriale, comerciale si chiar utilizare domestica în mod natural conditiile atmosferice poate duce la formarea de depozite de murdarie sau de alta natura, care pot fi destul de corozive. Un exemplu este utilizarea sarii in bucatarie sau apa sarata cand se utilizeaza in medii marine.

Mediile de lucru poate crea, de asemenea, conditii mai agresive, cum ar fi atmosfera calda din bucatariile profesionale, umiditatea ridicata , piscine acoperite. Aceste medii pot creste viteza de coroziune si necesita întretinere, prin urmare, mai frecventa. Procesele moderne folosesc agenti de curatare, sterilizare si decoloranti in scopul de curatare si igiena. Toate aceste solutii au proprietatea, atunci când este utilizat în conformitate cu instructiunile lor sa realizeze scopul propus.Dar daca sunt folosite incorect (de exemplu in conditii de temperatura si concentratie alta decat cea recomandata de producator) pot provoca modificari de culoare si coroziune pe suprafata din otel inoxidabil.

Solutiile puternice acide (de exemplu, acid clorhidric sau saruri ale acetuia) sunt uneori folosite pentru a curata zidaria si placarea peretilor in incaperile cladirilor, dar nu ar trebui sa li se permita sa vina în contact cu metale, inclusiv din otelul inoxidabil. Daca acest lucru se întâmpla acidental solutia contaminanta trebuie sa fie eliminata imediat prin spalare abundenta cu apa curata.

Întretinerea în timpul instalarii

Curatarea produselor noi nu ar trebui sa prezinte nici o problema deosebita, desi mai multa atentie poate fi necesara în cazul în care perioada scursa intre livrare si instalare, a fost prelungita. În cazul în care se suspecteaza o contaminare a suprafetei, o imediata curatare va indeparta cauza si va avea ca efect o durata serviciu fara probleme a obiectelor din materiale inoxidabile.

Întretinerea în timpul utilizarii

Sfatul specialistilor este ,chiar daca frecventa de curatare a produselor din otel inoxidabil este solicitan ta si impune unele costuri,sa fie facuta. Motivatia este destul de simpla " Un metal trebuie curatat atunci când este murdar, pentru a se reda aspectul initial". Acest interval poate varia de la o data pana la patru ori pe an pentru aplicatii casnice sau spatii publice sau poate fi o data pe zi pentru situatii in care conditiile igiena sunt un element de desfasurare a activitatii, obligatoriu sau mediul in care se desfasoara activitatea este agresiv. În multe aplicatii, frecventa de curatare este dupa fiecare utilizare.

Masuri de prevenire a contaminarii în timpul fabricatiei

Otelurile inoxidabile pot fi contaminate prin contactul cu elemente din otel carbon (" fier liber") si acest lucru este de natura sa conduca rapid la dezvoltarea unor puncte de coroziune. Ideal este de a avea in atelierele de lucru si masini dedicate cu elemente active din otel inoxidabil.

Intr-un atelier de prelucrare a otelurilor inoxidabile, de asemenea, se va evita contaminarea prin atigere sau frecare cu:

• Sculele de mana metalice sau folosite la prelucrarea altor metale;

• Discuri abrazive, perii de sarma, curele

• Rafturi de depozitare din otel carbon;

• Contaminarea cu pilitura sau scântei de la sudura dau de la debitatoarele cu disc;

• Echipmentele de manevrare(stivuitoare,macarale,palane,clesti,etc);

• Depozitarea in zone adiacente fabricatiei produselor din otel carbon.

Metode de curatare

Otelul inoxidabil este usor de curatat. Spalarea cu sapun sau detergent si apa calda, urmata de o clatire cu apa curata este de obicei destul de adecvata pentru echipamente de uz casnic si de arhitectura. Un aspect îmbunatatit va fi atins daca suprafata este curatata si apoi stearsa si uscata. Metode specifice de curatare sunt aceleasi ca în tabelul 1.

In sectiuniea urmatoare recomandam unele tratamente de pasivare pentru îndepartarea fierului liber si alte contaminari rezultate din manipularea, fabricarea, sau expunerea la atmosfere contaminate , precum si tratamente de decapare pentru îndepartarea petelor ce pot aparea la temperaturi ridicate,prin influenta termica) in operatiunile de tratament termic sau sudare.

Tabelul 1. Metode de curatare oteluri inoxidabile

Problema Calitatea de finisaj de suprafata Agent de curatare Observatii si comentarii

Curatare de rutina Toate Sapunuri sau detergenti mediu agresivi si apa (de preferinta calda) Burete, clatiti cu apa curata, uscati, daca este necesar. Urmati liniile de finisare a suprafetei.

Amprentele datorate atingerii cu mainile Toate Sapun sau detergent si apa calda sau solvent organic (de exemplu, alcool etilic, acetona, alcool metilic), Clatiti cu apa curata, uscati.Urmati liniile de finisare a suprafetei.

Petele persistente si modificari de culoare Toate Solutii de curatare mediu agresive de exemplu CIF(nu pentru inox) Folositi carpa, burete sau perii din nylon moale sau par natural. O periuta de dinti veche poate fi utila. Clatiti bine cu apa curata si uscati

Depozite de calcar de la apa dura Toate Solutie de otet o parte la trei parti de apa Muiati în solutie o perie, apoi periati suprafata pentru a indeparta depozitele. Clatiti bine cu apa curata si uscati

Pete de ulei sau unsoare Toate Solventi organici (de exemplu, acetona, alcool etilic, alcool metilic) Petele de grasime pe tavile de patiserie pot fi înmuiate în prealabil cu amoniac Spalati cu sapun sau detergent. Clatiti cu apa curata, uscati.Urmati liniile de finisare a suprafetei.

Rugina si alte produse de coroziune prin contaminare Toate Petele de rugina pot fi eliminate prin adaugarea o parte de acid azotic la noua parti de apa calda.Se lasa sa actioneze pentru 30-60 minute, apoi spalat cu multa apa (spalarea nu se va face in bazine ci numai cu jet de apa). A se vedea, de asemenea, sectiunea anterioara pasivare. Clatiti bine cu apa curata. Purtati manusi de cauciuc, se amesteca solutia într-un recipient de sticla.Atentie marita la manevrarea acidului.

Curatarea de rutina a armaturilor ambarcatiunilor Toate Spalarea frecventa cu apa proaspata este recomandata spalarea cu apa “dulce”de fiecare data când ambarcatiunea este utilizata în apa sarata

Vase(oale,cratite,etc) pentru gatit Toate Scoateti urmele de alimente arse prin înmuiere în apa calda cu detergent, bicarbonat de sodiu sau amoniac Apoi curatati si slefuiti suprafata , cu un abraziv usor, daca este necesar. A se vedea comentariile bureti din otel(steel wool)

Oxidari(colorari )de suprafata aparute in urma sudarii sau tratamentului termic Toate Solutii de decapare conform capitolului “Tratamente de decapare” Clatiti bine cu apa curata. Purtati manusi de cauciuc, se amesteca solutia într-un recipient de sticla.Atentie marita la manevrarea solutiilor acide.

Zgarieturi Finisare “Satin” sau “Scotch brite” Zgarieturi usoare-utilizati bureti de nylon impregnat. Zgarieturi mai profunde –slefuti suprafata cu abrazive de tip fier-free Urmati liniile de finisare a suprafetei.Spalati cu sapunuri sau detergenti mediu agresivi si apa (de preferinta calda) Nu se folosesc bureti de sarma ordinari particule din ei pot ramane impregnate in suprafata si vor aparea probleme de ruginire ulterior procesului.Buretii de sarma din inox precum si cei de tip“Scotch brite” sunt acceptati.

Precautii

Acizi

Acizii trebuie sa fie manipulati numai folosind manusi si ochelari de protectie. Trebuie avut grija ca acizii sau solutiile acestora sa nu fie deversati peste zonele adiacente. Toate reziduurile trebuie sa fie curatate periodic intr-un flux de tratatare a deseurilor. Întotdeauna dilutia se face prin adaugarea de acid în apa, nu apa în acid. Utilizati containere rezistente la acizi, cum ar fi sticla sau material plastic. Daca matuirea a suprafetei nu poate fi tolerata un proces de tratament refacere a suprafetei ar trebui sa fie efectuat; în special pentru operatiunile de decapare. Toate tratamentele trebuie sa fie urmata de clatire cu jet de apa.

Solventi

Solventi nu ar trebui sa fie utilizati în spatii închise. Fumatul si focul deschis trebuie sa fie evitate atunci când se utilizeaza solventi

Cloruri

Clorurile sunt prezente în multi agenti de curatare. Daca agentul de curatare utilizat contine de cloruri, decoloranti,inalbitori sau hipocloriti, ulterior prompt acesta trebuie sa fie si bine curatat prin spalare si clatire cu apa curata.

Dan Danet

Director Tehnic

SC INOX SA

 Sursa NAFEM Organizaton( North American Association of Food Equipment Manufacturers)

News flash

În 2023 INOX SA a început o nouă activitate

În 2023 INOX SA a început o nouă activitate de producție în cadrul noului CAEN 2540 - Fabricarea armamentului și muniției (cu exceptia componentelor esențiale ale unei arme si a munitiei)

Citește mai departe...