Informatii / Contact
+40 - 214.57.53.34/35/36
+40 - 214.57.53.40
 

Siguranta alimentara si inox-ul

Toate informatiile au fost preluate din Cartea de Referinta HACCP.

Pentru a se asigura ca atât produsele alimentare si clientii sunt in siguranta privind conditiile de igiena , anumite proceduri de servire trebuie sa fie corect urmate.

Aceste proceduri includ:

Dupa orice activitate, curatarea echipamentelor sau atingerea neigienica a oricarui obiect, angajatii trebuie sa se spele pe mâini.

Produsele ar trebui sa fie servite cu un polonic sau linguri de servire cu manere lungi si  manipulate astfel încât nici-o parte a corpului celui  care serveste sa nu vina în contact cu produsele alimentare.

 

Angajatii nu trebuie sa atinga fara manusi ustensilele care intra in  contact cu alimentele respective  pahare, cani, farfurii sau tacamuri.

In restaurantele si cantinele tip self-service, unde comportamentul fata de consumator este respectat , angajatii trebuie sa urmareasca ca clientii sa utilizeze farfurii curate pentru fiecare vizita pe linia respectiva. Orice produse pe care clientii le-au atins cu degetele sau gustat, vor fi intoarse in zona de servire a mancarurilor sau eventual daca au fost contaminate în orice alt mod, ar trebui eliminate imediat.

Biscuitii, painea bastoanele, si condimentele, cum ar fi ketchup si mustar, ar trebui sa fie servite in pachete sigilate. Numai pachetele nedeschise pot fi re-servite. Nu se va re-servi pâinea, chiflele, biscuitii, salata despachetate, sau tavi cu produse care au fost servite, dar nu s-au mâncat.

Igiena personala

În domeniul sigurantei alimentelor, o buna igiena personala din partea fiecarui angajat este cruciala. Angajatii trebuie sa beneficieze de facilitati sanitare adecvate, sa fie instruiti sa aiba grija de igiena mâinilor si hainelor lor, si ar trebui sa fie încurajati sa raporteze orice accidente sau boli profesionale.

Ingrijirea mainii

Contaminarea se poate raspândi cu usurinta de catre mâinile lucratorilor . Pentru a evita acest lucru, orice angajat care a atins accidental sau a fost atins de un obiect contaminat, trebuie sa se spele pe mâini înainte de a se rani, taia sau infecta. Spalarea mâinilor în mod corespunzator este apararea principala împotriva raspândirii contaminarii umane

Cand ar trebui mainile spalate

Angajatii trebuie sa se spele intotdeauna pe mâini dupa urmatoarele actiuni:

-Utilizarea toaletei.

-Folosirea unei batiste .

-Dupa manipularea alimentelor crude, în special carne, pasari de curte, si coji de oua.

-Dupa atingerea lor de o alta persoana, oricum,oriunde - parul, fata, corp, imbracaminte.

-Atingerea de echipamente sau suprafete de lucru necuratate.

-Dupa fumat, mestecat sau guma, servirea mesei , bautul ,si in plus nici una dintre aceste actiuni n-ar trebui sa se faca în zona de preparare a hranei.

-Curatarea, debarasarea sau spalarea vaselelor murdare sau a ustensilelor.

Facilitati de spalare a mainilor si echipamente

Echipamentul de îngrijire a mâinilor este deosebit de important. Posturile de spalarea pe mâini ar trebui sa fie disponibile si convenabil dispuse în fiecare toaleta , bucatarie si zona de preparare a hranei.

Statiile ar trebui sa contina :

Baterii cu cald si la rece

Fiecare robinet ar trebui sa permita angajatilor sa realizeze un amestece cu apa calda si rece la o temperatura de cel putin 43,3 ° C (110 ° F).

Aceasta temperatura permite curatarea eficienta, dar nu va arde. Bateriile ar trebui sa fie: Cu senzor care poate fi activat de mana (sau de cot), sau cu pedale sau parghii(butoane) care pot fi operate fie cu piciorul sau genunchiul pentru a evita re-contaminarea. Angajatii nu ar trebui sa atinga manere cu mâinile spalate

Sapun de mâna

Oferiti dozatoare care permit angajatilor sa atinga numai sapunul care este distribuit nu,tot ce poate se poate oferii.. Furnizarea de perii pentru a spala unghiile si o solutie de dezinfectare pentru înmuierea periilor.

Uscatoare si prosoape de unica folosinta

Metoda de uscare ce se utilizeaza ar trebui sa fie touchless(fara atingere) pentru a evita re-contaminarea de mâini curate. Unele autoritati considera suflantele de aer metoda cea mai igienica de uscare, cu toate acestea, prosoapele de hârtie ar trebui sa fie, de asemenea, furnizate. Cel mai important aspect ar trebui sa fie evitarea butoanelor, manetelor, de pe dispozitivele de uscare, care ar putea re-contamina mâinile curate dupa spalare.

Integrarea instruirii in rutina zilnica

Efectuarea analizelor si adoptarea solutiilor optime la locul de munca, astfel încât angajatii sa se poata folosi de ele rapid. Semnele din toaletele angajatilor si în zona de lucru, butoanele, si fluturasii pot ajuta angajatii sa constientizeze masurile  de salubritate ce trebuiesc luate. Asigurati-va ca memento-urile sunt în ton pozitiv.

 

Recunoaste si recompenseza finalizarea formarii si a eforturilor de buna purtare în activitatea de zi cu zi. Respectarea tuturor normelor - în ceea ce priveste fumatul, spalarea mainilor, atinsul produselor gatite , si asa mai departe - este la fel de importanta pentru manageri, cat si pentru angajati. Este ceea ce întareste bunele practici si proceduri atunci când angajatii vor vedea ca si tu urmezi propriile reguli.

News flash

Instalatii de muls ovine si caprine

Considerente generale

Oferta SC INOX SA vine in intampinarea cerintelor Comunitatii Europene de crestere a calitatii laptelui , a producatorilor si a procesatorilor care vor sa ramana pe aceasta piata si sa-si dezvolte afacerea atat pe piata din Romania cat si pe alte piete.
Variantele de constructive sunt:

Citește mai departe...

Social media